Το Παρθένο Δάσος - ΦΡΑΚΤΟ Δράμας

Φωτογραφίες από το παρθένο δάσος Φρακτού στην οροσειρά της Ροδόπης στην Βόρεια Ελλάδα. Η απόσταση από την Δράμα είναι περίπου 75 χιλόμετρα - περίπου 2 ώρες
 


Βορειοανατολικά του Ν.Δράμας στα σύνορα με τη Βουλγαρία και σε απόσταση 92 km (18 km χωματόδρομος) και σε 2.5 ώρες από τη Δράμα, βρίσκεται το Δασικό Σύμπλεγμα Φρακτού. Η έκτασή του είναι 120,000 στρέμματα με συνολικό ξυλαπόθεμα 2.250.000m3 από Δρύ, Πεύκη (Μαύρη και Δασική), Οξιά, Ερυθρελάτη, Ελάτη κ.ά., και παράγει κάθε χρόνο περίπου 18.000m3 ξύλου διαφόρων ειδών και διαστάσεων. Στο Β.Α. μ.ερος του Φρακτού "θρονιάζει" το μεγαλύτερο αδιατάρακτο οικοσύστημα της Ευρώπης, το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου έκτασης 5.900 στρεμμάτων χωρισμένο σε δύο κηλίδες (5.000 και 900 στρμ. αντίστοιχα). Αυτή η έκταση με απόφαση του ΥΓ έχει κηρυχθεί ως "Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης".
ΖΩΝΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ Ύστερα από επιστημονική προσέγγιση της περιοχής, με τα διαχειριστικά σχέδια και τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, διαμορφώθηκαν οι παρακάτω Ζώνες Χρήσης: 1η: Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης 2η: Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Οι δύο αυτές ζώνες είναι σε καθεστώς Απόλυτης Προστασίας και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε ερευνητές κατόπιν αδείας. 3η: Περιφεριακή Ζώνη Προστασίας. Στην Ζώνη αυτή επιτρέπεται η κίνηση επισκεπτών μέσω μονοπατιών και δρόμων σεβόμενοι α) την ανάγκη για ηρεμία της πανίδας και β) την παρουσία της άγριας αυτοφυούς χλωρίδας. Η υλοτομία, η βοσκή, το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται. 4η: Ζώνη Αεφορικής Διαχείρησης Εδώ επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες που είναι συμβατές με τους κανόνες της αειφορίας, της Δασικής επιστήμης και των νόμων. 5η: Καταφύγιο Άγριας Ζωής Δεν επιτρέπονται: η βοσκή, το κυνήγι, το ψάρεμα, η σύλληψη παντός ζώου, η ρύπανση του περιβάλλοντος και να αποφεύγεται η κοπή αγριολούλουδων. Τέλος στις λυόμενες εγκαταστάσεις του Φρακτού, στους επισκέπτες επιτρέπεται: η διαμονή στον ξενώνα (παρέχεται δωρεάν μόνο στέγη και 18 κρεβάτια σε 4 δωμάτια), η συνετή χρήση των λοιπών εγκαταστάσεων και η κατασκήνωση σε χώρο μόνο του εργοταξίου Φρακτού, μετά από άδεια (συνεννόηση) του Δασαρχείου Δράμας στα τηλ: 25210 57835
Εργοτάξιο Φρακτού Ξενώνας Χώρος κατασκήνωσης 

 ΠΑΝΙΔΑ Αυτό που χαρακτηρίζει την περιοχή είναι ο πλούτος τη χλωρίδας και της πανίδας της, που καλύπτει πολλούς αυξητικούς ορόφους και αποτελεί ερευνητικό αντικείμενο πολλών επιστημόνων. Από τα σπάνια που μπορούν να αναφερθούν είναι: 


 Το αγριόγιδο ένα από τα απειλούμενα ζώα της βαλκανικής χερσονήσου 
Η καφέ αρκούδα είναι το πιο μεγάλο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης.Εχει μήκος από 1,70 έως 2 μέτρα και ζυγίζει από 60 έως 250 κιλά. Παρά την εντύπωση που επικρατεί, η αρκούδα δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, εκτός αν νιώσει ότι απειλείται η ίδια ή τα μικρά της.,
Το αγριογούρουνο Ο βιότοπος του αγριογούρουνου
Ο λύκος,Το ελάφι είναι το μεγαλύτερο ελαφοειδές της χώρας μας ,Το ζαρκάδι είναι το πιο μικρό είδος της οικογένειας  με μήκος  σώματος 1 - 1,4 μ. ύψος  70-85 εκατ. Η αγριόγατα στην Ελλάδα βρίσκεται σε ολόκληρη την ηπειρωτική και νησιώτικη χώρα. Μοιάζει με το οικιακό είδος αλλά είναι μεγαλύτερου μεγέθους. Το τρίχωμα της είναι μακρύ, σκληρό και πυκνό με χρώμα καστανόγκριζο και μαύρες ραβδώσεις στην ουρά της. Έχει μήκος σώματος 47-80  εκατ. και βάρος 5-10 κιλ. Είναι ζώο το οποίο κατηγορείται για καταστροφές που προκαλεί σε νεοσσούς και μικρά ζώα.
Στη χώρα μας ο αγριόκουρκος ζει μόνο στο δάσος του Φρακτού. Ο αρσενικός αγριόκουρκος έχει σκούρα χρώματα, μήκος 80-85 εκατ. και βάρος 5 κιλά. Το θηλυκό έχει γεώδεις χρωματισμούς ,μηκος 50 εκατ και βάρος 3 κιλά. Είδος δασόβιο και ζει κυρίως σε δάση κωνοφόρων (ερυθρελάτη, ελάτη) με διάκενα. Είναι παμφάγο τρέφεται με βολβούς, ετήσιους βλαστούς δέντρων, σπόρους, καρπούς, έντομα, σκουλήκια. Είδος πολυγαμικό και την περίπτωση της αναπαραγωγής είναι χαρακτηριστική η συμπεριφορά των αρσενικών για την προσέλκυση των θηλυκών. Κάθεται σε βράχους η κορμούς δέντρων με την ουρά ανασηκωμένη σαν βεντάλια και το ράμφος στραμμένο προς τα πάνω και κραυγάζει. Τα αρσενικά δίνουν μάχες μεταξύ τους για την απόκτηση θηλυκών. Φωλιάζει στο έδαφος και γεννά 5-8 αυγά μεγέθους 5,7 Χ 4,1εκατ
Ο χρυσαετός και ο κραυγετός είναι τυπικά αρπακτικά των βουνών της Ελλάδας. Το πέταγμά τους είναι θεαματικό. Όπως όλα τα αρπακτικά, όταν κυνηγάνε διαλέγουν τα άρρωστα και τα γέρικα άτομα, διατηρώντας έτσι σε ευρωστία τους πληθυσμούς της λείας τους. Φωλιάζουν συνήθως σε βράχια, αλλά μερικές φορές και σε δέντρα.. τρέφονται και με ψόφια ζώα, ζουν πάντα σε ζευγάρι και χτίζουν τη φωλιά τους σε ψηλά και απρόσιτα βουνά. Το θηλυκό, μια φορά το χρόνο και αυτό την άνοιξη, γεννάει 1 - 3 αυγά που τα κλωσάει 40- 55 περίπου ημέρες, ανάλογα με το είδος του αετού. Όταν τα μικρά βγουν από το αυγό, είναι χωρίς φτερά. Τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας τα ανατρέφουν με μεγάλη επιμέλεια μέχρι που να μεγαλώσουν και να γίνουν ικανά να ζήσουν μόνα τους. Ο πληθυσμός τους μειώνεται. 
Η εκπληκτικής ομορφιάς κιτρινόμαυρη σαλαμάνδρα βρίσκεται κυρίως κοντά σε αργά ρυάκια στα ψηλότερα βουνά. Τα έντονά της χρώματα και οι δηλητηριώδεις εκκρίσεις από επιδερμικούς αδένες την προστατεύουν από τους εχθρούς της. 
Η πέστροφα είναι ο βασιλιάς των ψαριών. Αν πουν ότι κάποιο ψάρι είναι ανώτερο κι ότι έχει ουσία, νοστιμάδα, γεύση καλύτερη από την πέστροφα, μην το πιστεύετε. Οι πέστροφες αφθονούν στη Ροδόπη, ζουν σε δροσερά και γάργαρα νερά, σε ρυάκια και ποτάμια. Ζυγίζουν ως 150 δράμια ή 200. Πιο μεγάλες δε γίνονται. Το κόκκαλό τους είναι πολύ λεπτό. Και στο σώμα της έχει κόκκινα στίγματα σα με πινέλο ζωγράφου ζωγραφισμένα. 0ι βούλες αυτές έγιναν με μια ευχή του Χριστού που έφαγε πέστροφες, όταν μια φορά φιλοξενήθηκε σε κάποιο αγροτικό καλύβι, όπως λέει η παράδοση.