Μια γεύση από την πιο ψηλή κορυφή της Ελλάδος

O Μύτικας είναι η ψηλότερη κορφή του Ολύμπου και της Ελλάδας, δεύτερη υψηλότερη των Βαλκανίων. Μέχρι πρόσφατα το ύψος του ανερχόταν στα 2917μ., οι πιο πρόσφατες όμως μετρήσεις που έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπολογίζουν το ύψος του στα 2918 μέτρα και 8 εκατοστά.
Ο Μύτικας είναι μια καμπύλη κορυφή, και μαζί με το Στεφάνι, την τρίτη ψηλότερη κορυφή, σχηματίζουν τις δύο πλευρές ενός τριγώνου. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με το μάτι οι δυο κορυφές.
Η κορφή, ως ορειβατική πρόκληση, δεν είναι ανάμεσα στις δυσκολότερες κορφές της Ελλάδας. Τα μονοπάτια (είναι δύο) που οδηγούν στον Μύτικα ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, και έτσι είναι σε γενικά καλή κατάσταση. Στην αρχή σχεδόν του καθενός βρίσκονται τα τρία από τα τέσσερα καταφύγια του Ολύμπου, δύο στα 2.700μ. (Γ. Αποστολίδης, Χ. Κάκκαλος) και το καταφύγιο 'Σπήλιος Αγαπητός' στα 2.200μ.
O Μύτικας είναι επίσης γνωστός ως θρόνος του Δία, όντας η ψηλότερη κορυφή, ενώ το Στεφάνι ως Κατοικία των Θεών. Παρά το γεγονός πως ο Μύτικας είναι ψηλότερος, η ανάβαση σ' αυτόν είναι πιο εύκολη από την ανάβαση στο Στεφάνι, που απαιτεί αναρριχητική εμπειρία.

υθ http://4.bp.blogspot.com/_zOIcmKtseSw/TPPHJHCJz1I/AAAAAAAAA1I/88iCKvSoDoM/s1600/DSC06189.1..jpg http://1.bp.blogspot.com/_zOIcmKtseSw/TPPHPoVE-_I/AAAAAAAAA10/NOp1gUXNas8/s1600/olympus-3.jpg πηγή