Συνελήφθη ο Τζουλιάν Ασάνζ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μεταφέρθηκε στο δικαστήριο της πόλης του Westminster, το οποίο και αποφάσισε η κράτησή του να παραταθεί έως την 14η Δεκεμβρίου, ενώ απέρριψε την εγγυοδοσία εκ μέρους του Ασάνζ. Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου στις 09:30 (τοπική ώρα). Μάλιστα παρουσιάστηκε οικειοθελώς κατόπιν συνεννόησης το πρωί της Τρίτης σε αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο και παραδόθηκε στη Σκότλαντ Γιαρντ.

Σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για σεξουαλική παρενόχληση δύο γυναικών στη Σουηδία και παράνομη χρήση βίας. Ανοικτό φυσικά παραμένει το ενδεχόμενο να διωχθεί και για τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων, που προκάλεσαν διπλωματικό σεισμό σε....

όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ απειλούν τον Τζούλιαν Ασάνζ με δίωξη σε απάντηση για τη σταδιακή δημοσίευση εδώ και πολλές ημέρες από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής αποδεκτή διατύπωση κατηγορητηρίου.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Guardian, η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Ασάνζ και πρόσθεσε ότι επιδιώκεται συνάντηση των δικηγόρων του με τις βρετανικές αρχές. Ο δικηγόρος του, Μαρκ Στέφενς, άσκησε κριτική στους Σουηδούς εισαγγελείς, λέγοντας ότι ο Ασάνζ είχε προσφερθεί να τους συναντήσει από τον Αύγουστο.

Ο δικηγόρος του έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του πελάτη του, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή έκδοσή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν συλληφθεί και παραδοθεί στη σουηδική αστυνομία και επισημαίνοντας τις "εχθρικές δηλώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ".

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ασάνζ, έχει γράψει ένα σχόλιο για την εφημερίδα "Australian", το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί αργότερα. Επίσης, αναμένεται μέσα στην ημέρα να υπάρξει και βιντεοσκοπημένη δήλωσή του. Η εκπρόσωπος της ιστοσελίδας WikiLeaks Κριστίν Χράφνσον δήλωσε ότι η σύλληψη δεν θα εμποδίσει την δημοσίευση των υπόλοιπων απόρρητων εγγράφων. "Το γεγονός δεν θα επηρεάσει την προσπάθειά μας" τόνισε.

Η διαδικασία έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, έως και μήνες. Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος (SOCA) εξήγησε ότι ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου με σκοπό την έκδοσή του, έχει τα ένδικα μέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των πλευρών.

Εάν μία απόφαση για έκδοση ληφθεί τελικά, ο ύποπτος έχει στη διάθεσή του 7 ημέρες για να ασκήσει έφεση. Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά την αναπομπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο, σε μία διαδικασία που είναι πιθανόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με τον Guardian ο 39χρονος Αυστραλός είναι πιθανόν να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους και μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000-200.000 στερλινών. Επίσης τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα πρέπει να εγγυηθούν για εκείνον.

Ο Στέφενς τόνισε χθες ότι έχει επαφές με την βρετανική αστυνομία για να κανονίσει μια συνάντηση με τον πελάτη του, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βρίσκεται στην Βρετανία. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα, αν ο Ασάνζ συλληφθεί και παραδοθεί στην σουηδική αστυνομία, έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με διώξεις τον Ασάνζ μετά την σταδιακή δημοσιοποίηση από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων. Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική αστυνομία έλαβε χθες νέο ένταλμα σύλληψης από την αστυνομία της Σουηδίας κατά του Ασάνζ για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών τον περασμένο Αύγουστο. Το πρώτο σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη στην διατύπωσή του.

Τέλος, η ελβετική τράπεζα Postfinance ανακοίνωσε πως έκλεισε τον λογαριασμό του Ασάνζ λόγω "λανθασμένων στοιχείων που αφορούν τον τόπο κατοικίας του". Ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιείται "για απευθείας δωρεές στο ταμείο υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ και άλλων μελών της ομάδας WikiLeaks".
news247