Γιατί οι γυναίκες προτιμούν τους παλιοχαρακτήρες;

Δύο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, έρχοναι να ενισχύσουν με τα πορίσματά τους την άποψη ότι οι γυναίκες προτιμούν ερωτικά τους άνδρες που δεν πρόκειται να τις αγαπήσουν.

Τυχαίνει να έχω συζητήσει πολλές φορές με φίλους-ες πάνω στο γιατί οι γυναίκες προτιμούν τους κακούς. Πολύ δύσκολο πρόβλημα όπου αν και μπορεί κανείς άνετα να πει ό,τι θέλει και μάλιστα να απεραντολογήσει, δεν βρίσκεται εύκολα άκρη ή λογική. Μάλλον επαληθεύεται το ότι ο έρωτας είναι τυφλός, αλλά αυτό δεν εξηγεί και πολλά πράγματα πάνω στο γιατί οι γυναίκες βαριούνται και παρατάνε το καλό και τίμιο παιδί, τον δουλευταρά, τον κουβαλητή, τον ευγενικό, και ξετρελαίνονται για τον αλήτη, τον μπαγάσα, τον μακιαβελικό, το νάρκισσο, τον εγωίσταρο, που θα τις κατακτήσει και θα τις παρατήσει.

Οι γυναίκες επιθυμούν την ασφάλεια, μεγαλώσαμε με αυτή την ιδέα, και μας φαίνεται παράξενο που αρκετές γυναίκες θυσιάζουν ή απαρνούνται την ασφάλεια για χάρη του έρωτα. Πρόσφατες μελέτες έρχονται να ρίξουν λίγο φως πάνω σε αυτό το μέγα μυστήριο  που ποτέ δεν κατάφεραν να επιλύσουν οι άνδρες.

Ο Peter Jonasson, του πανεπιστημίου του New Mexico, έκανε μια έρευνα και ανακάλυψε ότι τα κακά παιδιά κερδίζουν κατά κράτος τα καλά παιδιά στον αγώνα για την κατάκτηση του άλλου φύλου. Αν και η πλειοψηφία των γυναικών δηλώνει ότι θέλει να είναι ευγενικός ο άνδρας και να τις φροντίζει, η έρευνα έδειξε ότι δεν λένε την αλήθεια και ότι αντίθετα προτιμούν νάρκισσους, εγωίσταρους, παθολογικούς ψεύτες και ψυχοπαθείς. Η σκοτεινή τριάδα, ναρκισσισμός, αναζήτηση του εύκολου σεξ και δολιότητα, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρει ερωτικούς συντρόφους. Αυτή η σκοτεινή τριάδα – εμμονή με τον εαυτούλη στα όρια του ναρκισσισμού, φρενήρης αναζήτηση της ηδονής με πολλές ερωτικές συντρόφους, τις οποίες καλό είναι να εξαπατούμε για να τις ρίξουμε γρήγορα στο κρεβάτι- αυτά τα εντελώς μακιαβελικά χαρακτηριστικά ίσως αποτελούν επιτυχημένη εξελικτική στρατηγική, δήλωσε ο δρ. Jonasson στην διεθνούς φήμης επιστημονική επιθεώρηση New Scientist.

Ο Jonasson λέει ότι πολλοί δημοφιλείς αστέρες, όπως οι Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, Τζέημς Ντιν, Μικ Τζάγκερ, Αλαιν Ντελόν, κλπ., επιδεικνύουν αρκετά σημεία της σκοτεινής τριάδας, το καλύτερο όμως παράδειγμα αποτελεί ο φανταστικός ήρωας Τζαίημς Μποντ. Εξυπνάκιας, αντιπαθέστατος, εξωστρεφής, κυνικός. Του αρέσει να σκοτώνει και να κατακτά όσες περισσότερες όμορφες γυναίκες μπορεί, ένας πραγματικός παλιοχαρακτήρας ο οποίος όμως είχε τεράστια, παγκόσμια, επιτυχία συμβολίζοντας τον ιδανικό άνδρα.

Η έρευνα του Jonasson  έγινε με 200 φοιτητές οι οποίοι αφενός πέρασαν από ψυχολογικό τεστ, για να φανεί αν είχαν χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας, και αφετέρου μίλησαν για την προσωπική τους ζωή και κυρίως για το αν τους άρεσαν οι σχέσεις της μιας νύχτας. Ο Jonasson  είδε ότι αυτοί με τα υψηλότερα ποσοστά σκοτεινής τριάδας στο χαρακτήρα τους, είχαν και τις περισσότερες ερωτικές σχέσεις, αλλά και περισσότερη επιθυμία για σχέσεις της μιας νύχτας.

Μια παράλληλη έρευνα, του David Schmitt, του πανεπιστημίου του Bradley, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα. Η διαφορά είναι ότι η έρευνα του δεύτερου έγινε σε 57 χώρες και έλαβαν μέρος όχι 200, αλλά 35.000 άνθρωποι. Ο Schmitt υποστηρίζει την άποψη ότι το ίδιο πράγμα ισχύει σε πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς, ότι οι άνδρες με έντονα τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής τριάδας, είναι πιο επιτυχημένοι σεξουαλικά, έχουν πολύ περισσότερες σχέσεις της μιας νύχτας.
Από μια άποψη, τα συμπεράσματα των ερευνών επαληθεύουν μια ιδιαίτερα εξαπλωμένη εικασία, ότι οι γυναίκες προτιμούν τους κακούς, αυτούς που θα τις εκμεταλλευτούν και θα τις παρατήσουν. Λέτε οι γυναίκες να είναι πιο μαζοχίστριες από όσο φανταζόμαστε; Ή μήπως είναι κι αυτές πολυγαμικές και για κάποιο λόγο δεν θέλουμε να το δούμε (εμείς οι άνδρες);

Μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά πάνω στη συζυγική απιστία (εξετάστηκαν 16.000 άτομα σε 53 χώρες), έδειξε ότι όσο περισσότερη ισότητα υπάρχει ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα, σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, κλπ., τόσο περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι έχουν απατήσει, συνήθως για σχέση της μιας νύχτας, το σύζυγό τους. Ο  Schmitt παραδέχεται ότι οι γυναίκες είναι τόσο πολυγαμικές όσο και οι άνδρες, κατά περιόδους, ειδικά όταν παράγουν ωάρια. Αυτό συμβαίνει άραγε επειδή κάτι τις ωθεί να τεκνοποιήσουν με αυτό το είδος άνδρα;

Ίσως πρόκειται για κάποια καθαρά ενστικτώδη αντίδραση των γυναικών, αλλά όπως έχουμε απομακρυνθεί, ως είδος, πολύ από τα ένστικτά μας (βασική θέση του Φρόυντ στο Ο Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας), αυτή η αντίδραση δεν εκπληρώνει το σκοπό της. Οι περισσότερο σεξουαλικά ενεργοί άνδρες, προφανώς παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης, την οποία μυρίζονται οι γυναίκες. Και βέβαια, αυτού του είδους οι άνδρες έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τους υπόλοιπους. Η γυναίκα που έχει ωορρηξία, ενστικτωδώς θέλει να συλλάβει και, επίσης ενστικτωδώς, όχι τόσο με το μυαλό ή την καρδιά, ερωτεύεται ένα τύπο άνδρα ο οποίος αναγγέλλεται ως ο ιδανικός. Όχι για να γίνει πατέρας που θα αναλάβει τη στοργική φροντίδα, αλλά απλώς για να τους δώσει τον καρπό, για να τις κάνει να συλλάβουν.

Πέρα από το “χαριτωμένο” πρόβλημα, αν όντως οι γυναίκες προτιμούν τους κακούς, παρατηρώ ότι γίνεται σήμερα όλο και περισσότερο αποδεκτό ότι οι γυναίκες είναι εξίσου πολυγαμικές με τους άνδρες. Η επί αιώνες ανδροκρατούμενη κοινωνία είχε δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση που τη βόλευε. Οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, είναι πολυγαμικά όντα. Και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι εγκλωβισμένοι σε ένα πολιτισμό που τους υποχρεώνει να ζουν σε υπερεντατικούς ρυθμούς και να μη διαθέτουν σχεδόν καθόλου προσωπικό χρόνο. Ζούμε μηχανική ζωή και αυτή η μηχανικότητα επηρεάζει όλο και περισσότερο τη συμπεριφορά μας, μας διαποτίζει και μερικές φορές μας μετατρέπει σε ρομπότ. Αντιδρούμε, ενστικτωδώς, σε ερεθίσματα, μοιάζουμε πολύ, όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε, με τα ζώα.

Νομίζω, για να επανέλθω στο θέμα μου και να ολοκληρώσω, ότι οι γυναίκες δίνουν ένα σημάδι στο σύζυγό τους, με την απιστία τους, πάνω στο τι ακριβώς τους αρέσει σε κάποιον που θέλει να ονομάζεται άνδρας τους. Ο άνδρας δεν πρέπει να είναι βαρετός, μονότονος, προβλέψιμος. Οι γυναίκες προτιμούν γοητευτικούς, ερεθιστικούς, απρόβλεπτους άνδρες γεμάτους ενέργεια και αυτοπεποίθηση. Είναι δύσκολο να τους βρουν στην πραγματικότητα, γι’ αυτό και φαντασιώνουν με τον Τζαίημς Μποντ και τους ήρωες της σκοτεινής τριάδας
ΠΗΓΗ