Ζητούνται... αντικαταστάτες για τα διαστημικά λεωφορεία

Τα νέα διαστημικά οχήματα που θα αντικαταστήσουν τα υπό κατάργηση γηρασμένα διαστημικά λεωφορεία αναζητεί η Nasa και ήδη έχει ζητήσει προσφορές από ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να προτείνουν νέους τρόπους μεταφοράς των αστροναυτών στο διάστημα.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσέφερε μάλιστα το ποσό των 270 εκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερις εταιρείες -Blue Origin, Boeing, Sierra Nevada Corp and SpaceX- για να τις βοηθήσει στο σχεδιασμό των νέων διαστημικών οχημάτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC, οι τέσσερις εταιρείες θα διαθέσουν στη Nasa από τα μέσα της δεκαετίας "υπηρεσίες ταξί" για τη μεταφορά των αστροναυτών .

Μέχρι τότε, οι Αμερικανοί αστροναύτες θα μεταφέρονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ρωσικούς πυραύλους.

Ηδη, η εταιρεία "SpaceX" έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και την κατασκευή πυραύλου με την κωδική ονομασία "Falcon 9" και της διαστημικής κάψουλας "Dragon". Η Nasa έχει προσφέρει μάλιστα στην εταιρεία "SpaceX" 75 εκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει τις δυνατότητες μεταφοράς αστροναυτών με τη διαστημική κάψουλα "Dragon".

Aπό την πλευρά της, η εταιρεία Boeing σχεδιάζει μια άλλη διαστημική κάψουλα με την κωδική ονομασία "CTS-100", που μπορεί να μεταφέρει έως επτά αστροναύτες. Το πρόγραμμα αυτό ενισχύεται από τη Nasa με 92,3 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία Sierra Nevada Corporation (SNC) αναπτύσσει επίσης ένα νέο διαστημικό λεωφορείο, που έχει την κωδική ονομασία "Dream Chaser".