1 Δεκεμβρίου 2011 - Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS


Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ
" Οδεύοντας προς την τέταρτη δεκαετία του AIDS, είμαστε επιτέλους σε θέση να δώσουμε τέλος στην επιδημία.
Η πρόοδος που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, αποτελεί την απόδειξη ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμα μας για μηδέν νέες μολύνσεις, μηδέν διακρίσεις και μηδέν θανάτους που σχετίζονται με το AIDS.
Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον HIV έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σχέση με το 1997. Οι νέες μολύνσεις εξακολουθούν να μειώνονται στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Στην Υποσαχάρια Αφρική, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του AIDS, η συχνότητα εμφάνισης του ιού HIV έχει μειωθεί σε 22 χώρες.
Μεταξύ των πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο, το ρεύμα αλλάζει. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης του ιού HIV βοηθούν τους νέους, τους  εργαζόμενους στο σεξ, τους πελάτες τους, τους ανθρώπους που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και τα διαφυλικά άτομα να έχουν έλεγχο της υγείας τους.
Η θεραπεία έχει αποτρέψει από το 1985 2.5 εκατομμύρια θανάτους σχετιζόμενους με το AIDS. Μόνο τον περασμένο χρόνο σώθηκαν 700,000 ζωές. Περίπου 6.6 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν οι μισοί που χρήζουν θεραπείας σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, λαμβάνουν σήμερα θεραπεία.        
Ο συνδυασμός της πρόληψης με τη θεραπεία επιταχύνουν την πρόοδο.
Ωστόσο, για τον τερματισμό του AIDS χρειάζεται να έχουμε ακόμη σημαντικότερα αποτελέσματα.
Φέτος τον Ιούνιο, η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS υιοθέτησε τολμηρούς στόχους για το 2015: μείωση στο μισό της σεξουαλικής μετάδοσης του ιού HIV, εξάλειψη νέων μολύνσεων στα παιδιά, παροχή θεραπείας για 15 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τον HIV, τέλος στον στιγματισμό και τις διακρίσεις και κλείσιμο του κενού χρηματοδότησης του AIDS.
Με ισχυρή πολιτική βούληση, επαρκείς οικονομικούς πόρους και μία σταθερή προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορούμε να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους.          
Κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία είναι η χρηματοδότηση. Απευθύνω έκκληση σε όλους να δράσουν στο πλαίσιο του UNAIDS και να χρηματοδοτήσουν πλήρως τον παγκόσμιο στόχο, ύψους 24 δισεκατομμύρια δολαρίων ετησίως. Τα αποτελέσματα θα αντισταθμίσουν τις δαπάνες σε λιγότερο από μία γενιά.
Πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω στις πολιτικές δεσμεύσεις, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον ακτιβισμό και την αποφασιστικότητα που μας έφεραν σε αυτό το σημείο καμπής.
Η δυναμική είναι με το μέρος μας. Ας τη χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε τέλος στο AIDS – μια για πάντα." 
ΠΗΓΗ