Παραλίες χωρίς ταμπού

Παραλίες οργανωμένες, παραλίες με ανέγγιχτη τη φυσική ομορφιά τους, παραλίες με beach bar, ιδανικές για νυχτερινό μπάνιο, με άμμο, με βότσαλο, με καθαρά νερά, με ωραία ταβερνάκια τριγύρω. Η αττική ακτογραμμή τα έχει όλα. Γιατί, λοιπόν, να μην έχει και παραλίες γυμνιστών; Αν σκεφτήκατε οτιδήποτε σχετικό με σεξουαλικές ακολασίες, προσβολή της δημοσίας αιδούς ή της αισθητικής σας, μπορείτε να σταματήσετε να διαβάζετε εδώ (και να συνεχίσετε να διαβάζετε περί των διαφορών του γυμνισμού από τα χίπικα camp που περιλαμβάνουν όργια και ναρκωτικάΑν, πάλι, έχετε συνειδητοποιήσει πως ο γυμνισμός είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία, που σχετίζεται με την ανθρώπινη επαφή με τη φύση και την αποβολή των ταμπού που μας κληροδότησαν αιώνες σκοταδισμού, ή απλά θέλετε να κάνετε μια βουτιά χωρίς το μαγιό σας και χωρίς περιττές φιλοσοφίες και διακηρύξεις, είστε στο σωστό σημείο.

Μπορεί τα παράλια της Αττικής να μην βρίθουν πινακίδων με την ένδειξη «παραλία γυμνιστών», όμως μικροί, βοτσαλωτοί ή αμμουδεροί κολπίσκοι για να κάνετε τις βουτιές σας μακριά από συνοφρυωμένα βλέμματα υπάρχουν, και διαδίδονται από στόμα σε στόμα. Ενδέχεται να χρειαστείτε έναν χάρτη –και λίγο περπάτημα– για να τις εντοπίσετε, αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

ΚΑΠΕ, Σούνιο
Πριν από λίγα χρόνια, το μυστικό διέρρευσε και η πάλαι ποτέ «κρυφή» παραλία της αττικής ακτογραμμής εξελίχθηκε σε hot spot. Πλέον, τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος ξεχειλίζει, αλλά αυτό δεν σας αφορά: εσείς διασχίζετε την δημοφιλή παραλία, περνάτε από το μονοπάτι πίσω από τους βράχους στα δεξιά της, και βρίσκεστε στη μικρή, βοτσαλωτή παραλία των γυμνιστών. Μια καλή ιδέα είναι να έρθετε σχετικά αργά –ούτως ή άλλως, από τις 12.00 έως τις 17.00 ο ήλιος δεν είναι φίλος– για να δείτε το ωραίο ηλιοβασίλεμα.

Πώς θα φτάσετε ως εκεί: Μπορεί να είναι πια μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Αττικής, η εύρεσή της όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση αν την επισκέπτεστε πρώτη φορά ή έχετε να πάτε δυο χρόνια. Κρατήστε σημειώσεις: Στο 64ο χλμ της Αθηνών-Σουνίου, σε μια αριστερή στροφή, θα δείτε την θρυλική (και αρκετά ξεβαμμένη πια) πινακίδα "KAΠE" στο δεξί σας χέρι. Στρίβετε εκεί δεξιά και ακολουθείτε τον χωματόδρομο για περίπου 500 μέτρα. Στο τέλος του, υπάρχει ένα μικρό ξέφωτο όπου παρκάρετε και συνεχίζετε με τα πόδια, μέχρι τα σκαλάκια που θα σας οδηγήσουν στην πρώτη παραλία. Εν συνεχεία, το μονοπάτι πίσω από τους βράχους που λέγαμε προηγουμένως θα σας φέρει στην δεύτερη παραλία –γνωστή και ως «εκείνη των γυμνιστών».

Ραμνούντα
Κατ’ αρχήν, να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες, καθώς απέχει περί τα 65 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αυτό, βέβαια, εγγυάται πως θα την πετύχετε σχεδόν πάντα καθαρή, και με ελάχιστο κόσμο. Είναι, επίσης, ένα από τα παλαιότερα –και σταθερότερα– προπύργια του αττικού γυμνισμού, πράγμα που σημαίνει πως όλοι οι συν-λουόμενοι σας θα είναι γυμνιστές. Η παραλία συνορεύει με έναν όμορφο αρχαιολογικό χώρο, για την περίπτωση που θέλετε να συνδυάσετε τις βουτιές σας με λίγο sightseeing.

Πώς θα φτάσετε ως εκεί: Δύσκολα, αλλά τι καλό είναι εύκολο σε αυτή τη ζωή; Δώστε βάση: κατευθύνεστε προς το Γραμματικό, και λίγο πριν το χωριό στρίβετε δεξιά στο σημείο που σας υποδεικνύει η πινακίδα «Λιμνιώνας». Εκεί ακολουθείτε την άσφαλτο, η οποία στην συνέχεια μετατρέπεται σε πολύ απότομο χωματόδρομο (ένα 4x4 θα ήταν ιδανικό για τους μη εξοικειωμένους πεζοπόρους) τον οποίο ακολουθείτε για τέσσερα περίπου χιλιόμετρα. Σε όλη την διαδρομή στον χωματόδρομο θα συναντήσετε τρεις –πάντα χωμάτινες– διασταυρώσεις. Στην πρώτη παραμένετε αριστερά, και στις άλλες δύο στρίβετε δεξιά (στην τελευταία διασταύρωση υπάρχει πινακίδα που δείχνει αριστερά προς Σέσι, εσείς στρίβετε δεξιά). Μετά την μεγάλη και απότομη κατηφόρα, υπάρχει ένα πέτρινο χάλασμα και αμέσως από κάτω ένα εκκλησάκι. Παρκάρετε και φτάσατε.

Μαρίκες, Ραφήνα Όχι η μεγάλη, αμμουδερή παραλία της Ραφήνας, αλλά ο μικρός, βραχώδης κολπίσκος πίσω της. Η σχετικά δύσκολη πρόσβασή του εγγυάται… την ησυχία σας, τα νερά είναι κρυστάλλινα και εντυπωσιακά γαλάζια, αλλά οι φαν της ηλιοθεραπείας μάλλον θα απογοητευτούν, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερος χώρος να απλώσετε πετσέτα.

Πώς θα φτάσετε ως εκεί: Στη δεξιά άκρη της παραλίας της Ραφήνας, θα βρείτε τα σκαλοπάτια που ανηφορίζουν προς ένα μονοπάτι, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε έναν κολπίσκο με υπέροχα νερά. Για τους… τεμπέληδες, υπάρχει και εναλλακτική διαδρομή, με το αυτοκίνητο: φεύγοντας από τον χώρο στάθμευσης της μεγάλης παραλίας της Ραφήνας, συνεχίζετε ευθεία την ανηφόρα, στρίβετε στο πρώτο στενό αριστερά, μετά ξανά αριστερά και στο τέλος του δρόμου συναντάτε μια χωμάτινη προέκταση. Εκεί παρκάρετε και κατεβαίνετε με πολύ προσοχή το μονοπάτι που βγάζει αμέσως στην παραλία γυμνιστών. Δείτε τον χάρτη στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.

Κολπίσκοι στο Μαύρο Λιθάρι
Η ιδανικότερη επιλογή αν θέλετε απλώς να κάνετε μια γρήγορη βουτιά, ή βαριέστε να οδηγείτε, οι τρεις κολπίσκοι μετά την παραλία Μαύρο Λιθάρι μαζεύουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα γυμνιστές, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην gay κοινότητα. «Μοιρασμένοι» ανάμεσα σε βότσαλο και άμμο, με καθαρά νερά, και ωραία θέα στο ηλιοβασίλεμα, θέλουν λίγη προσοχή κατά τις πρώτες βουτιές, για να μην χτυπήσετε στους μικρούς υφάλους μέσα στο νερό.

Πώς θα φτάσετε ως εκεί: Παρκάρετε στη δεξιά πλευρά του δρόμου αμέσως μετά το ξενοδοχείο Eden και κατεβαίνετε στην παραλία κάτω από το γήπεδο τένις. Διασχίζοντας την παραλία προς τα αριστερά, προς το Σούνιο δηλαδή, καταλήγετε σε τρεις μικρούς διαδοχικούς κολπίσκους, που χωρίζονται μεταξύ τους με βραχάκια. 


Όποια κι αν είναι η πλευρά σας, σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο γυμνισμός αποτελεί στάση ζωής –αν και όχι πλέον τάση, καθότι το κίνημα, που ξεκίνησε ως μορφή διαμαρτυρίας κατά της σύγχρονης κοινωνίας, βρίσκεται παγκοσμίως σε φθίνουσα πορεία– την οποία, για να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε, πρέπει να έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά.

Και δικαιολογίες τύπου «ναι, αλλά πού; Πώς; Αφού δεν υπάρχουν πια παραλίες γυμνιστών» δε γίνονται αποδεκτές, καθότι παραλίες υπάρχουν, τόσο οργανωμένες όσο και ερημικές, και οι ξένοι τουρίστες έχουν αναλάβει τη… βρώμικη δουλειά, να φτιάξουν δεκάδες ιστοσελίδες με αναλυτικότατες οδηγίες για την πρόσβαση σε αυτές, μη χάνοντας ευκαιρία να τονίζουν διαρκώς ότι η Ελλάδα αποτελεί τον παράδεισο των γυμνιστών –όσο κι αν εμείς εδώ επιμένουμε να μην το βλέπουμε.

Για να σας διευκολύνουμε να το αποφασίσετε, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον εν Ελλάδι γυμνισμό, και τις παραλίες στις οποίες θα κάνετε την πρώτη σας… επαφή με τη φύση.

Κατ’ αρχήν, τα διαδικαστικά…
Ευτυχώς, νόμος που να απαγορεύει το γυμνισμό στην Ελλάδα δεν υπάρχει –παραδόξως, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ. Αυτό σε έναν ιδανικό κόσμο θα σήμαινε ότι μπορείτε να κάνετε γυμνισμό όπου θέλετε, αφού κανείς δε σας το απαγορεύει. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι, καθότι η συνύπαρξη γυμνιστών με μαγιοφορούντες σπάνια είναι αρμονική –κανείς εκ των δύο δε νιώθει ιδιαίτερα άνετα, οπότε η βασική αρχή του γυμνισμού παύει αυτομάτως να υφίσταται. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχουν, οργανωμένες και μη, παραλίες γυμνιστών, στις οποίες η πρόσβαση είναι τις περισσότερες φορές σχετικά δύσκολη –απαιτεί είτε οδήγηση σε χωματόδρομο είτε περπάτημα είτε, κάποιες φορές, καταρρίχηση βράχων– προκειμένου να περιορίζονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες ανεπιθύμητων συναντήσεων με οικογένειες, γιαγιάδες, παιδάκια, ταπεράκια και όλα τα συναφή.

…Και οι παραλίες για να τα εφαρμόσετε
Χαλικιάδα, Αγκίστρι Από τις δημοφιλέστερες ανάμεσα στους Αθηναίους… φυσιολάτρες, η Χαλικιάδα είναι κλασσική περίπτωση παραλίας γυμνιστών: η κατάβαση θα δυσκολέψει λίγο όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην καταρρίχηση βράχων, το σκηνικό της, όμως, αποζημιώνει για την προσπάθεια: διάφανα νερά, λευκά βότσαλα και απόκρημνα βράχια, σκεπασμένα με πεύκα συνθέτουν την εξωτικότερη παραλία του Σαρωνικού –που τυγχάνει και ένα από τα αγαπημένα spots των free campers. Θα τη βρείτε ανεβαίνοντας τον τσιμεντένιο δρόμο στα αριστερά του λιμανιού που οδηγεί πρώτα στη μικρή παραλία που λέγεται Σκληρή και στη συνέχεια γίνεται χωματόδρομος, περνά μέσα από ένα καταπράσινο πευκοδάσος και καταλήγει σε ένα πλάτωμα από όπου ξεκινά η… καταρρίχηση. Η όλη διαδρομή δε θα διαρκέσει περισσότερα από 15 λεπτά.

Χιλιαδού, Εύβοια
Στους πρόποδες της Δίρφης, με φόντο τις καταπράσινες πλαγιές της, η Χιλιαδού αποτελεί, εκτός από τη δημοφιλέστερη ίσως παραλία της Εύβοιας λόγω της άγριας ομορφιάς που της προσδίδουν τα βράχια της και τα ορμητικά κύματα του Αιγαίου, και μία από τις ελάχιστες «επίσημες» παραλίες γυμνιστών στην Ελλάδα –στο βόρειο τμήμα της, ένας μικρός κολπίσκος είναι reserve για τους γυμνιστές. Περί τα 100 μέτρα βόρεια από την παραλία των γυμνιστών, υπάρχει μια θαλασσινή σπηλιά την οποία αξίζει να επισκεφθείτε, για να θαυμάσετε τις ιδιαίτερες αποχρώσεις των νερών της. Για να φτάσετε στη Χιλιαδού, περνάτε μετά τη Χαλκίδα από τη Νέα Αρτάκη και το χωριό Στενή, ανηφορίζετε μέχρι το διάσελο της Δίρφης και από εκεί κατευθύνεστε προς το χωριό Στρόπωνες. Από το επόμενο χωριό, τη Λάμαρη, ξεκινά ο σχετικά βατός –αλλά με πολλές στροφές– χωματόδρομος, που μετά από 10 χιλιόμετρα καταλήγει στη Χιλιαδού.

Μικρή Μπανάνα, Σκιάθος
Ξεκινάμε από τις Κουκουναριές, ακολουθώντας το χωματόδρομο που χωρίζεται προς το τέλος του σε δύο μικρότερα δρομάκια: το πρώτο οδηγεί στην πολύβουη, οργανωμένη Μπανάνα, δημοφιλή στους λάτρεις των water sports, και το δεύτερο στη μικρότερη, Μικρή Μπανάνα. Εδώ βρίσκεται η έτερη οργανωμένη παραλία γυμνιστών, δημοφιλής για τα κρυστάλλινα νερά της, την ψιλή άμμο αλλά και την απομόνωση από τα αδιάκριτα βλέμματα που εξασφαλίζει ο θεόρατος βράχος που τη χωρίζει από την κοσμική αδελφή της. Εδώ λειτουργεί και μία μικρή καντίνα για τα απαραίτητα. Η παραλία είναι επίσης γνωστή ως Σπάρτακο, ενώ απολαμβάνει το προνόμιο να αποτελεί μία από τις λίγες εν Ελλάδι παραλίες που είναι όντως αποκλειστικά παραλίες γυμνιστών.

Πευκούλια, Λευκάδα
Ακριβώς κάτω από τον Άγιο Νικήτα, τα Πευκούλια είναι μία από τις ομορφότερες –και δημοφιλέστερες– παραλίες της Λευκάδας. Το σκηνικό, κλασσικό ιόνιο: πεύκα που πλαισιώνουν την ανοιχτόχρωμη άμμο από τη μία πλευρά, τιρκουάζ, εξωτικά νερά από την άλλη. Το βόρειο μέρος της παραλίας είναι ένα από τα αγαπημένα spots για γυμνισμό στο νησί. Για να το προσεγγίσετε, απλά διασχίζετε την παραλία, παρατηρώντας το ποσοστό των γυμνιστών να μεγαλώνει καθώς απομακρύνεστε από το beach bar με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες και πλησιάζετε τις σκηνές των free campers κάτω από τα πεύκα.

πηγή