Η Ινδία πάει στον Άρη

Η πρώτη διαπλανητική αποστολή στο διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας, ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι της για τον κόκκινο πλανήτη.

Η εκτόξευση εξελίχθηκε άψογα, και το σκάφος Mars Orbiter, απογειώθηκε ομαλά με έναν πύραυλο PSLV-C25 από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan, στο ανατολικό άκρο της Ινδίας και την περιοχή Sriharikota. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα το σκάφος βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη, εκτελώντας την πρώτη σε μία σειρά από πολλές μανούβρες που θα το τοποθετήσουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2014, έχοντας διανύσει 780 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Βασικός στόχος του Mars Orbiter θα είναι η μελέτη της αραιής ατμόσφαιρας του Άρη, και η μέτρηση των συγκεντρώσεων μεθανίου και υδρογόνου. Για να πετύχει μεταφέρει πέντε επιστημονικά όργανα: δύο φασματοσκόπια, ένα φωτόμετρο, μία κάμερα και έναν ανιχνευτή μεθανίου.

Το μεθάνιο θεωρείται κλειδί στην κατανόηση του παρελθόντος του πλανήτη, αφού στη Γη πιστεύεται πως παράγεται από διαδικασίες που έχουν να κάνουν με ζώντες οργανισμούς. Ορισμένες παλαιότερες αποστολές είχαν ανιχνεύσει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη, όμως οι επιστήμονες παρέμειναν επιφυλακτικοί σε αυτό το ενδεχόμενο. Τους σκεπτικιστές μάλιστα ενίσχυσε και το όχημα Curiosity της NASA το οποίο δεν ανίχνευσε μεθάνιο στον αέρα του Άρη, περιπλέκοντας την υπόθεση.
πηγή