Πρώτη βολή με τους S-300 στην Κρήτη


 κινούμενος στόχος για την εκπαιδευτική δοκιμή

Την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου θα γίνει τελικά η πρώτη δοκιμή των S-300. Η αλλαγη στην ημερομηνία οφείλεται  στις κακκές καιρικές συνθήκες  που θα επικρατούν τις επόμενες ημέρες.
Αρχικά ο προγραμματισμός προέβλεπε για την Τετάρτη, ωστόσο οι προβλέψεις από την ΕΜΥ έδειξαν ότι θα πρέπει η δοκιμή να γίνει την Παρακευή. Να σημειωθεί πως την βολή θα παρακολουθήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος και σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Οι S300 είναι οι μοναδικές συστοιχίες αυτού του τύπου που βρίσκονται στην κατοχή μιας δυτικής χώρας.
Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο βολής Κρήτης στο Ακρωτήρι και αναμένεται
να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, καθώς οι ελληνικές συστοιχίες S-300 είναι οι μοναδικές αυτού του τύπου που βρίσκονται στην κατοχή μιας δυτικής χώρας.
Η ιστορία των ρωσικής κατασκευής S-300 που θεωρούνται και από το ΓΕΕΘΑ ένα πολύ ισχυρό αντιαεροπορικό όπλο -ίσως το καλύτερο στον κόσμο- ξεκίνησε το 1997, όταν τους παρήγγειλε -στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου- η τότε κυπριακή κυβέρνηση Κληρίδη, έναντι 250 εκατ. δολαρίων. Η δημοσιοποίηση της παραγγελίας αυτής συνοδεύτηκε από ισχυρές πιέσεις από τους Δυτικούς προς τη Λευκωσία και απειλές της Τουρκίας και τελικά, το 1998, οι συστοιχίες S-300 δεν παραδόθηκαν στην Κύπρο, αλλά στην Κρήτη, όπου και αποθηκεύτηκαν για τα πολλά επόμενα χρόνια. Τυπικά η Ελλάδα απέκτησε την ιδιοκτησία των συστοιχιών S-300 το 2007.
Η διαδικασία επανενεργοποίησης των S-300 ξεκίνησε τους τελευταίους 15 μήνες από τον ΑΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκο. Καθώς τόσο στο σύστημα όσο και στα βλήματα δεν είχε γίνει καμία δοκιμή, χρειάστηκε να έρθουν Ρώσοι τεχνικοί στην Ελλάδα για να πιστοποιήσουν το αξιόμαχο των S-300. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2013. Ταυτόχρονα, οι τεχνικοί επιθεώρησαν και επικαιροποίησαν και την ετοιμότητα των βλημάτων.
Το μόνο που απομένει είναι να καταλήξει ο διαγωνισμός για την αγορά του ιπτάμενου στόχου, που στην ουσία θα είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο με δυνατότητα ελιγμών ώστε να μπορεί να αποφύγει το χτύπημα. Το ζητούμενο είναι να δοκιμαστεί όσο το δυνατόν σε πιο πραγματικές συνθήκες και από μεγάλη απόσταση το αντιαεροπορικό σύστημα S-300, ώστε να επιβεβαιωθούν οι δυνατότητές του. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας του στόχου είναι σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου θέμα λίγων εβδομάδων.

Αναβολή στην δοκιμή των πυραύλων

Σε διεθνές γεγονός έχει αναχθεί η δοκιμή των S-300

Να μην ξεχνάμε ότι τα S-300 σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τα φονικότατα F-16 και ίσως αν τα δούμε στην πράξη και σε τακτική αξιολόγηση να καταρρίψουν το μύθο των αμερικανικών μαχητικών.
Η Τουρκία στηρίζεται αποκλειστικά στα F-16 για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής που έχει σχεδιαστεί σε πλάνο νεο-οθωμανισμού με βάση και το δόγμα Νταβούτογλου και παρά τα απανωτά στραπάτσα που αυτό έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, το γεγονός ότι το ρωσικό σύστημα έχει κάποια πλεονεκτήματα που δεν μπορούν να είναι σε κοινή θέα είναι προφανές ότι θα αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη να ξεδιπλωθούν σε αυτή την άσκηση όλες οι δυνατότητές τους. Άλλωστε, το ρωσικό τεχνικό στρατιωτικό κλιμάκιο, που θα δώσει το "παρών", είναι προφανές ότι θα έχει λάβει σε συνεργασία με τους Έλληνες αξιωματικούς τα σχετικά προληπτικά μέτρα.
Η απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου προς το διοικητή του ΠΒΚ ταξίαρχο (ΠΒ) Λάζαρο Σκυλάκη, πρώην αξιωματικό της 181ΜΒ/ΧΩΚ με τεράστια εμπειρία στις βολές των Α/Α, είναι σαφής: Πιστή εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας και τέλεια οργάνωση.
Η δοκιμή, που είναι η πρώτη μετά από 15 χρόνια παρουσία των S-300 στην Κρήτη, γίνεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο και προφανώς ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει πλήρη επίγνωση της γεωστρατηγικής και πολιτικής σημασίας που έχει, όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο, μία τέτοια δοκιμή βολών.
Πολλοί σημειώνουν με νόημα ότι ο νυν υπουργός Άμυνας έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι, παρά την οικονομική κρίση, το στρατηγικό δόγμα ισχυρής δύναμης αποτροπής αναθερμαίνεται σε μία περίοδο που αρκετοί θα βεβαίωναν ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα κλικ πριν τη "χειμέρια νάρκη".
Anti-Aircraft πυραυλική δοκιμή αποτυχία φωτιά. ... Τεχνολογία, Surface στη θάλασσα πυραύλους, S 300


S-300 air defense missiles (NATO- SA-10 Grumble)