"Έξυπνα" παπούτσια δείχνουν τον δρόμο σε τυφλούς


Ζευγάρι από «έξυπνα» παπούτσια, που έχουν τη δυνατότητα να καθοδηγούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, σχεδίασαν δύο μέλη τουMedia Labs, του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ. Το όνομα των παπουτσιών είναι Lechal.

Οι σχεδιαστές, Κρίσπιαν Λόρενς και Ανιρούντ Σάρμα, δημιούργησαν ένα ζευγάρι από παπούτσια, στα οποία ο χρήστης δηλώνει μέσω φωνητικής εντολής τη διεύθυνση που επιθυμεί να επισκεφθεί.

Ακολούθως, μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, το GPSαναλαμβάνει δράση. Το Παγκόσμιο Σύστημα Θεσιθεσίας (Global Positioning System)χαράσσει πορεία και ειδοποιεί τον χρήστη για το που να στρίψει και πού να συνεχίσει ευθεία, μέσω δονήσεων στο αριστερό ή το δεξί πόδι.

Τα «έξυπνα» παπούτσια δεν διαθέτουν κάμερες οπότε ο χρήστης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αναφορικά με ενδεχόμενους εξωτερικούς κινδύνους (εμπόδια, αυτοκίνητα κτλ) κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Από την Παρασκευή 7 Μαρτίου, τα Lechal είναι διαθέσιμα για το κοινό για προπαραγγελία. Η τιμή τους θα κυμαίνεται από 30 έως 37 ευρώ για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Για τους υπόλοιπους, το κόστος απόκτησης θα φτάνει τα 70 ευρώ.

ΠΗΓΗ