Κατάθλιψη SOS - Προγνωστικό ιατρικό τεστ


Προτιμάτε την απομόνωση με τον εαυτό σας, μακριά από από φίλους και κοινωνικές συναναστροφές;  Πίσω από το θλιμμένο ύφος σας, κρύβεται η επιθυμία σας να ξεσπάσετε σε λυγμούς, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζεται το γιατί, μιας και είναι τόσα πολλά; Δεν έχετε όρεξη για τίποτα?
Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από τη βαθιά και μακροχρόνια θλίψη και πυροδοτείται συνήθως από το χρόνιο άγχος.

Στην περίπτωση σοβαρής μορφής κατάθλιψη, μπορεί να εμφανιστούν ψυχωτικά συμπτώματα. Στην ψυχωτική κατάθλιψη υπάρχουν οι αρνητικές σκέψεις. Οι σκέψεις αυτές, όμως, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι δύσκολο για τους άλλους να καταλάβουν.

Όπως αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κύριος Πέτρος Σκαπινάκης
 "Οι αρνητικές σκέψεις έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Μπορεί να έχετε σκέψεις ότι ευθύνεστε για σοβαρά ατυχήματα και καταστροφές. Μπορεί να έχετε πειστεί, επίσης, ότι είστε κακός άνθρωπος και μπορεί να νοιώθετε τόσο αμαρτωλός ώστε να πιστεύετε πως σας αξίζει να πεθάνετε ή να τιμωρηθείτε πολύ αυστηρά."


Σύμφωνα με το onMed, υπάρχει ένα τεστ που δημιουργήθηκε από μία ομάδα ψυχολόγων με σκοπό να παρουσιάσει την πιθανή ύπαρξη  της πάθησης. Δεν αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο, ωστόσο, μπορεί να υποδείξει τον  κίνδυνο κατάθλιψης. Για το on-line τεστ πατήστε εδώ (επιλέξτε να γίνει μετάφραση στην ελληνική γλώσσα)Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη 1034 (χρέωση αστικής μονάδας) άρχισε να λειτουργεί στις 12 Μαΐου 2008. Πρόκειται για μια εμπιστευτική, πανελλαδικής εμβέλειας υπηρεσία, που έχει ως στόχο να καλύψει το κενό πληροφόρησης και υποστήριξης που υπάρχει σε προβλήματα ψυχικής υγείας και ειδικότερα στο θέμα της κατάθλιψης. 
Η Γραμμή Βοήθειας στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Προγράμματος «αντί-στίγμα», υπό την εποπτεία ομάδας ψυχιάτρων.

Agapi Psyxi