Επικοινωνία ανθρώπινων εγκεφάλων μέσω ίντερνετ

egefalos_277067310
Όποιος παρακολούθησε την ταινία «Transcendence» με πρωταγωνιστή τον Johnny Depp και σκέφτηκε πως αυτό που είδε ήταν απλά μία ακόμα ταινία επιστημονικής φαντασίας, τότε καλά θα κάνει να «ρίξει μια ματιά» στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αφού η επιστήμη απέχει λίγα ίσως μόλις χρόνια από την επίτευξη όσων παρουσιάζονται στην ταινία, τουλάχιστο μέχρι έναν βαθμό!Έτσι,για πρώτη φορά μία διεθνής ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών ρομποτικής κατάφερε να μεταφέρει απευθείας πληροφορίες από έναν εγκέφαλο σε έναν άλλον, οι οποίοι απείχαν μεταξύ τους περίπου 8.000 χιλιόμετρα! Ένας άνθρωπος σκέφτηκε τη λέξη «γεια» στη μια άκρη της Γης και ένας άλλος την «άκουσε» μέσα στο δικό του κεφάλι στην άλλη άκρη του πλανήτη! Απίστευτο και όμως αληθινό!

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ερευνητή του Ιατρικού Κέντρου «Μπεθ Ίσραελ» και καθηγητή νευρολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Αλβάρο Πασκουάλ-Λεόνε, έκαναν τη δημοσίευση αυτή στο περιοδικό «PLOS ONE» και ανέφεραν πως το πείραμά τους έδειξε ότι γίνεται να «διαβαστεί» η εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ανθρώπου και μετά να μεταφερθεί διαδικτυακά σε έναν άλλο εγκέφαλο, ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, χωρίς να χρειάζεται να προηγηθεί πληκτρολόγηση ή εκφώνηση κάποιου κειμένου. Την πρωτότυπη, καινοτόμα επιστημονική εργασία μπορείτε να τη διαβάσετε στη διεύθυνση www.plosone.org.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μεταβίβασαν από έναν εγκέφαλο που βρισκόταν στην Ινδία σε έναν άλλον εγκέφαλο που βρισκόταν στη Γαλλία τις λέξεις «hola» και «ciao», χρησιμοποιώντας ασύρματες συσκευές ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και ρομποτικές συσκευές διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, οι οποίες συνδέονταν μέσω ίντερνετ.

Στο παρελθόν τέτοιου είδους διάδραση αφορούσε την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπινου εγκεφάλου και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Σε αυτές τις έως τώρα προσπάθειες, ηλεκτρόδια προσαρτούνταν στο κρανίο ενός ανθρώπου καταγράφοντας τα ηλεκτρικά ρεύματα του εγκεφάλου του, κάθε φορά που σκεφτόταν να κάνει κάτι, όπως να κουνήσει το χέρι του ή να κάνει κάποια άλλη κίνηση. Στη συνέχεια, το ηλεκτρικό σήμα-εντολή, που αντιστοιχούσε σε αυτήν τη σκέψη, μεταφερόταν σε έναν υπολογιστή, ο οποίος το «διάβαζε» και το «μετέφραζε» στην ανάλογη ενέργεια, για παράδειγμα στην κίνηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου.

Όμως, στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες πρόσθεσαν και άλλους ανθρώπινους εγκεφάλους και μάλιστα όλοι τους ήταν πολύ απομακρυσμένοι από τον πρώτο. Ειδικότερα, συμμετείχαν 4 εθελοντές ηλικίας 28 έως 50 ετών: ο ένας ήταν ο «πομπός» του εγκεφαλικού μηνύματος και οι άλλοι τρεις οι «δέκτες» του.

Αρχικά, μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, οι ερευνητές «μετέφρασαν» τις λέξεις «hola» και «ciao» σε δυαδικό κώδικα πληροφορικής και έστειλαν τα αποτελέσματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την Ινδία στη Γαλλία. Εκεί, ένας υπολογιστής μετέφερε το μήνυμα στον εγκέφαλο των «δεκτών» μέσω μη επεμβατικής διακρανιακής διέγερσης.

Οι εθελοντές εξέλαβαν αρχικά το μήνυμα ως λάμψεις φωτός στην περιφερειακή όρασή τους. Οι «δέκτες» τελικά αποκωδικοποίησαν σωστά την πληροφορία του μηνύματος και κατάλαβαν τις λέξεις που τους έστειλαν από την άλλη άκρη του κόσμου. Ένα δεύτερο παρόμοιο πείραμα διεξήχθη μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Σύμφωνα με τον Πασκουάλ-Λεόνε: «Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο βήμα στην ανθρώπινη επικοινωνία, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την υπέρβαση της παραδοσιακής ανθρώπινης επικοινωνίας που βασίζεται στη γλώσσα και στις κινήσεις».

Αν και η σχετική νευροτεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, ο απώτερος φιλόδοξος στόχος της είναι η μεταφορά της σκέψης από τον έναν άνθρωπο στον άλλο οπουδήποτε στον κόσμο. Τρέμε Xavier! Δεν θα χρειάζεται πια να είναι κάποιος μεταλλαγμένος για να έχει τις τηλεπαθητικές σου δυνάμεις!
πηγή