Ποιο είδος μουσικής, μπορεί να ανακουφίσει κάποιον με κατάθλιψη;

rap3
Γενικότερα η μουσική μπορεί να αποδειχτεί λυτρωτική σε καταστάσεις έντονου άγχους, ή ακόμη και σε καταστάσεις κατά τις οποίες βρισκόμαστε σε ένταση. Μας ηρεμεί, μας χαλαρώνει ή ακόμη όταν απαιτείται μας δίνει μια μικρή ώθηση να πετύχουμε έναν στόχο.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge διαπίστωσαν ότι εκτός από την κλασσική μουσική που μπορεί να μας ανακουφίσει όταν έχουμε άγχος ή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση με ψυχολογικά θέματα, υπάρχει και η μουσική χιπ χοπ, η οποία μπορεί να βοηθήσει.
Όσοι έχουν ψυχολογικά προβλήματα και ακούνε χιπ χοπ ανακουφίζονται. Οι επιστήμονες μάλιστα ονόμασαν τη μουσική αυτή «Psych hip hop». Εντόπισαν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη μουσική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική ενάντια στην κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια.

Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου με επικεφαλής την νευροεπιστήμονα Dr Becky Inkister και τον ψυχίατρο Dr Akeem Sule τονίζουν ότι τα hip hop τραγούδια παρέχουν στα άτομα μία αίσθηση ενδυνάμωσης και αυτογνωσίας και εάν αξιοποιηθούν από ειδικούς θα βοηθήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν κάθε είδος μουσικής επάνω στην ψυχολογία του ανθρώπου. Διαπίστωσαν ότι η χιπ χοπ και η ραπ, επειδή είναι μουσικές που προέρχονται από υποβαθμισμένες περιοχές, περιοχές με τεράστια προβλήματα: φτώχια, ναρκωτικά, ανεργία, βία, δηλαδή ότι ακριβώς «βοηθάει» να αναπτυχτεί μια κατάσταση κατάθλιψης. Οι ασθενείς με κάποιο τρόπο ταυτίζονται με αυτά τα προβλήματα που προβάλλουν αυτές οι μουσικές και αυτό τους βοηθάει να εκφραστούν και κατά συνέπεια να τα αντιμετωπίσουν.
rap1
) ψυχίατρος Dr Akeem Sule τόνισε: «Μεγάλο μέρος της hip hop μουσικής σκηνής προέρχεται από περιοχές με μεγάλη κοινωνικό-οικονομική στέρηση, για αυτό είναι αναπόφευκτο το γεγονός ότι οι στίχοι θα αντικατοπτρίζουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε αυτές τις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της περιθωριοποίησης, της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών. Και μην ξεχνάμε ότι σε αυτό το είδος υπάρχει πάντα ένα μήνυμα ελπίδας ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από μια τέτοια κατάσταση.
rap2
Η hip hop μουσική έκανε την εμφάνισή της στη δεκαετία του ’70 σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αμερικής όπως το Μπρονξ, στις οποίες υπήρχε μεγάλη ανεργία και φτώχεια. Είναι μια μουσική που ανοιχτά μιλάει με τον ιδιαίτερο ρυθμικό της τρόπο για εκείνα που συμβαίνουν στους δρόμους, στη γειτονιά, ακόμη και μέσα στο σπίτι.

πηγή