Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρθενική πτήση του Orion Mars - Επόμενη... στάση ο Αρης! (video)


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρθενική πτήση του Orion Mars - Επόμενη... στάση ο Αρης! (video)
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρθενική πτήση του Orion Mars - Επόμενη... στάση ο Αρης! (video)Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η εκτόξευση και πάρθενική πτήση του Orion Mars από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, ύστερα από αναβολή που είχε προηγηθεί λόγω κακοκαιρίας και τεχνικών προβλημάτων.
Το Orion Mars πραγματοποίησε ένα σύντομο ταξίδι πάνω από την Γη, προκειμένου να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες.

Το σκάφος αποτελεί το νέο «καμάρι» της NASA και φιλοδοξεί να μεταφέρει ανθρώπινα πληρώματα σε αποστολές μεγάλων αποστάσεων... πέρα από το φεγγάρι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πραγματικός στόχος είναι ο Αρης, αν και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2030.

Η εκτόξευση του Orion έγινε πάνω σε πύραυλο Delta IV Heavy ενώ κατά το σύντομο ταξίδι πάνω από τη Γη θα διαπιστωθεί αν όλα λειτουργούν σωστά τεχνολογικά στο νέο διαστημόπλοιο. Ο πύραυλος Delta έστειλε το Orion δύο φορές γύρω από τη Γη, σε ύψος 6.000 χιλιομέτρων. Η επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα έγινε με ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, κοντά δηλαδή στην αναμενόμενη μίας κάψουλας που επιστρέφει από τη Σελήνη.
Το κωνικό σκάφος θυμίζει τα αντίστοιχα των αποστολών «Απόλλων» που μετέφεραν ανθρώπους στη Σελήνη τις δεκαετίες 1960 και 1970, ωστόσο είναι μεγαλύτερο και με συστήματα αιχμής.
«Είναι μία σημαντική ημέρα για μας», δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Τσάερλι Μπόλντεν.
Η αποστολή θα δώσει τη δυνατότητα στους μηχανικούς να ελέγξουν την απόδοση της κρίσιμης θερμικής ασπίδας, που είναι πιθανώς να βρεθεί αντιμέτωπη με θερμοκρασίες της τάξης των 2.000 βαθμών Κελσίου. Θα παρακολουθήσουν ακόμη πώς λειτουργούν τα αλεξίπτωτα όταν αγγίξουν τα νερά του ωκεανού στην Χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού.
\πηγή