Βαθύς γνώστης και λάτρης του ρεμπέτικου τραγουδιού, μέρος του οποίου διέσωσε και ανανέωσε, αυτοδίδακτος μουσικός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, αλλά και εκφραστικός ερμηνευτής, ο Μπάμπης Γκολές πέθανε σε ηλικία 68 ετών και ετάφη χθες στην Πάτρα, της οποίας ήταν γέννημα - θρέμμα. Υπήρξε συνδετικός κρίκος μεταξύ του παλιού κλασικού ρεμπέτικου και του μεταγενέστερου λαϊκού τραγουδιού, καθώς γνώριζε σε βάθος το ρεπερτόριο από δίσκους των 78 στροφών και επανέφερε πολλά ξεχασμένα και σχεδόν άγνωστα τραγούδια από διάφορα είδη μουσικής, όπως την καντάδα και το δημοτικό.

Γεννημένος το 1947 στη συνοικία Ταμπάχανα της Πάτρας, άρχισε να παίζει κιθάρα και ούτι σε ηλικία οκτώ ετών και λίγο αργότερα, στα δώδεκα, συνέχισε με μπουζούκι. Πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά το 1964 σε ένα καφενείο στη συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Αρχές της δεκαετίας του '80 συνεργάστηκε με το συγκρότημα "Τα παιδιά από την Πάτρα" στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» στην περιοχή της Οβρυάς. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο Τσάρκα στα παλιά, ενώ κυκλοφόρησε 25 δίσκους, έχοντας συνολικά ηχογραφήσει περισσότερα από τριακόσια παλιά και νέα τραγούδια.
«Ο Μπάμπης Γκολές ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς συνεχιστές και εκφραστές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους και τους συνεργάτες του», δήλωσε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Άντζελα Γκερέκου.
Από την πλευρά της η Μαρία Κανελλοπούλου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, ανέφερε για την απώλεια του Μπάμπη Γκολέ: "Δεν θα υμνήσω τον Μπάμπη Γκολέ. Θα θυμηθώ μόνο τα βράδια της γενιάς μου, θα θυμηθώ πώς τα τραγούδια του μας συντρόφευσαν. Θα αναλογιστώ πώς μεγαλώσαμε μέσα από τον λιτό τρόπο του να εκφράζει το παράπονο και τον πόθο. Θα βάλω να ξανακούσω μια απλή και σταθερή παρουσία που κράτησε τόσο ζωντανή την ανάγκη για παρέα, για ανθρωπιά και μεράκι. Η Ελλάδα και η Πάτρα του Γκολέ είναι στο βάθος της καρδιάς όλων μας".